Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2023 Τα πάθη …λογοκρισίας στην «Πανηπειρωτική» δια χειρός της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της...

Τα πάθη …λογοκρισίας στην «Πανηπειρωτική» δια χειρός της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.!

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης 11/4/2023 αναρτήθηκε στο site της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) το φύλλο 29 της εφημερίδας «Πανηπειρωτική» για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη 2023 (http://panepirotiki.com/imagesEfimerida/PANHPEIROTIKH_F_29.pdf)
Είναι το φύλλο για το οποίο η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΠΣΕ να το αποσύρει προκειμένου να διορθωθεί.

H επιστολή
Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου 2023 οι σύμβουλοι της ΗΣ στο ΔΣ της ΠΣΕ Γιαννούλης Νίκος, Κολιούσης Σωτήρης, Κοντούλη Νατάσα, Λαμπρίδης Αλέξανδρος, Λιάγκος Κώστας, Μουσγάς Γιώργος, Νάκης Γιάννης και Τζάκου Μαρίνα έστειλαν την παρακάτω επιστολή:

Προς τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ,
Μετά την επιχείρηση φίμωσης της κριτικής στη δράση της πλειοψηφίας στη Γενική Συνέλευση τη ΠΣΕ, η ίδια προσπάθεια επεκτάθηκε και στην Εφημερίδα «Πανηπειρωτική». Αυτό εκφράστηκε τόσο στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής όσο και στα δύο σχέδια του φύλλου 29 της «Πανηπειρωτικής» που κοινοποίησε ο Έφορος Τύπου. Μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση το φύλλο 29 αναρτήθηκε και στο Facebook.
Τα εκλεγμένα μέλη της «Ηπειρωτικής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΠΣΕ ζητούν την απόσυρση του φύλλου 29 της «Πανηπειρωτικής», που έστειλε ο Έφορος Τύπου Χρήστος Τούμπουρος στις 8.4.2023, και στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Facebook. Το φύλλο πρέπει να διορθωθεί και να αναρτηθεί.
Οι λόγοι που επιβάλλουν την απόσυρση είναι οι παρακάτω:

Ο Έφορος Τύπου ζήτησε, και συμφώνησαν και τα μέλη της ΗΣ στη Συντακτική Επιτροπή, να είναι διπλό το φύλλο 29 (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2013), ώστε να διαλάβει τις προγραμματιζόμενες δράσεις της ΠΣΕ και των Ομοσπονδιών καθώς και τη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας (19.3.2023). Επειδή η ΓΣ της ΠΣΕ έγινε στις 2.4.2023 η ολοκλήρωση του φύλλου 29 -και η ανάρτησή του- μετατέθηκε για αργότερα μέσα στον Απρίλη.
Μετά τη Γενική Συνέλευση, στις 3.4.2023 ο Έφορος Τύπου έστειλε πρόσκληση στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής για «διαδικτυακή συνεδρίαση με μοναδικό θέμα:
Έκδοση Εφημερίδας Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023, αριθμ. Φύλλου 29».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Έφορος Τύπου ανακοίνωσε ότι στο φύλλο 29 θα υπάρχουν τρείς σελίδες για τη Γ.Σ. της ΠΣΕ. Κι όταν του τέθηκε το ερώτημα αν θα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των παρατάξεων, απάντησε ότι θα περιλαμβάνει μόνο την εισήγηση του προέδρου Μάκη Κιάμου. Οι εισηγήσεις των παρατάξεων θα πάνε
στο επόμενο φύλλο είπε ο Έφορος Τύπου.
Έχοντας οδηγό την μέχρι τώρα πρακτική απ’ την παρουσίαση των ΓΣ ως ολοκληρωμένη ενότητα στην εφημερίδα, όπως προτάθηκε απ’ τα μέλη της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης, ο Έφορος Τύπου δεν δέχτηκε καμμιά πρόταση. Μετά από έντονη αντιπαράθεση ο Έφορος Τύπου «έλυσε» το θέμα δια της πλειοψηφίας με ψηφοφορία!
Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και παραβιάζουν το επίπεδο συνεννόησης που είχε επιτευχθεί στην εφημερίδα, τουλάχιστον σε δημοσιογραφικό επίπεδο.
Η Γενική Συνέλευση είναι το πρώτο θέμα για την εφημερίδα. Γι’ αυτό και ζητάμε να μην τεμαχιστεί και να κρεμαστεί στο τσιγκέλι επιδιώξεων αντίθετων με την αποδημία.

Ζητάμε λοιπόν: Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης να περιλαμβάνει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, για το χρονικό της μετάθεσης και τις ψηφοφορίες. Σ’ αυτό το ρεπορτάζ πρέπει να προστεθούν τα στοιχεία της συμμετοχής που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Σωτήρης Κολιούσης, η αρχική πρόταση για τις ψηφοφορίες και η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει την εισήγηση του προέδρου Μάκη Κιάμου και τις εισηγήσεις των παρατάξεων και τα ψηφίσματα.
Αυτή η ενότητα δεν τεμαχίζεται και πρέπει να καταλάβει όσες σελίδες χρειάζονται.
Έχει κοπεί – και έχει υποβαθμιστεί τοποθετούμενο στη βάση της σελίδας – το θέμα με την κινητοποίηση των πέντε Ομοσπονδιών.
Το θέμα ανέλαβε, σε συννενόηση με τον Έφορο Τύπου, να το επιμεληθεί ο Γιώργος Μουσγάς, ο οποίος και έστειλε στο Χρήστο Τούμπουρο δύο κείμενα και οχτώ φωτογραφίες.
Στη συνέχεια ο Χρήστος Τούμπουρος ειδοποίησε το Γ. Μουσγά ότι το 2ο θέμα με το υπόμνημα δεν θα μπεί, αφού θα δημοσιευτεί εκείνο της ΠΣΕ, το οποίο διαλαμβάνει και τα θέματα που έθεσαν οι Ομοσπονδίες. Επί πλέον του είπε ότι το 1ο θέμα θα μπεί με τη δική του υπογραφή, αλλοιώς δεν μπαίνει τίποτε. Στην αρχή ο Γ. Μουσγάς αρνήθηκε να το υπογράψει, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε να του στείλει νέο κείμενο με την υπογραφή του.
Ο Γ. Μουσγάς τροποποίησε ελαφρά το αρχικό 1ο ΘΕΜΑ προσθέτοντας το τμήμα με τα πράσινα γράμματα (το οποίο και επισυνάπτεται). Ήρθε νέα ειδοποίηση απ’ τον Έφορο Τύπου ότι αν ο Γ. Μουσγάς επιμείνει στην προσθήκη με τα πράσινα γράμματα δεν μπαίνει το κείμενο. Ο Γ. Μουσγάς έκανε νέα υποχώρηση αφαιρώντας την προσθήκη αλλά ζητώντας να βγεί η υπογραφή του. Ξανά ο Τούμπουρος επέμενε ότι χωρίς την υπογραφή του δεν μπαίνει τίποτε.
Ο Γ. Μουσγάς συμφώνησε λοιπόν να μπεί το κείμενο χωρίς την πράσινη προσθήκη και με την υπογραφή του.

Στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής για το φύλλο 29 ο Έφορος Τύπου δεν ανέφερε τίποτε στην εισήγησή του για την κινητοποίηση των πέντε Ομοσπονδιών.
Όταν ο Γ. Μουσγάς έθεσε το ερώτημα αν θα υπάρχει θέμα για την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών η απάντηση του Εφόρου Τύπου ήταν «Όχι». Για να δικαιολογήσει την αφαίρεση του ρεπορτάζ υποστήριξε ότι στο κείμενο που θα γραφτεί για το υπόμνημα της ΠΣΕ στον πρόεδρο της Βουλής θα υπάρχει μια προσθήκη που θα αναφέρει ότι παρόμοιο υπόμνημα παραδόθηκε και απ’ τις Ομοσπονδίες στις 15 Φλεβάρη 2023. Ακολούθησε δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης, όπου και πάλι δια της πλειοψηφίας αποφασίστηκε η εξαφάνιση απ’ τις σελίδες της εφημερίδας ενός σημαντικού θέματος που αφορά τη δράση Ομοσπονδιών.
Τελικά το αποτέλεσμα το βλέπετε τώρα τυπωμένο…

Τέτοια καψόνια –που συνηθίζονταν παλιότερα- δεν γινόταν ούτε σε μαθητευόμενους δημοσιογράφους, αλλά ούτε και στο στρατό. Τώρα γίνονται στην «Πανηπειρωτική» αποδεικνύοντας μια πλειοψηφική αλαζονεία, απέναντι μάλιστα σε επαγγελματία δημοσιογράφο.
Ζητάμε: Να μπεί το κείμενο για την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών που σας επισυνάψαμε, με –η χωρίς- την υπογραφή του Γιώργου Μουσγά. Επίσης να μπούν περισσότερες φωτογραφίες, που είναι τόσο ζωντανές. Και στο κάτω- κάτω δεν μπορεί να μπαίνουν εφτά φωτογραφίες απ’ τη δράση του συλλόγου Πατρών και μόνο μία από την κινητοποίηση πέντε Ομοσπονδιών με εκατοντάδες Ηπειρώτες.

Υπάρχει λογοκρισία στο κείμενο για την εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.
Το θέμα έγραψε ο Γιώργος Μουσγάς, που ήταν και παρών στην εκδήλωση, με βάση το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Μουργκάνας, το οποίο κοινοποίησε άλλωστε και η ΠΣΕ. Αποτελεί ασέβεια να λογοκρίνονται οι πρόεδροι δυό Ομοσπονδιών (Παπαθανασίου και Μαρτσέκης) και να βάζεις στη σελίδα μια εκδήλωση μιας Ομοσπονδίας με 12 αδελφότητες κάτω από την εκδήλωση μιας αδελφότητας.
Ζητάμε:
Να τηρηθεί η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία και να δημοσιευτεί το κείμενο που συντάχτηκε με βάση το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας και το θέμα να τοποθετηθεί στην κορυφή μιας σελίδας. Επισυνάπτουμε το αρχικό κείμενο.

Η τραγωδία στα Τέμπη μπορεί να αποτελέσει κεντρικό θέμα της εφημερίδας.
Όμως είναι προσβολή στη μνήμη των 57 νεκρών ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα, όταν έγινε πρώτη είδηση σε όλον τον κόσμο και ξεσήκωσε το Πανελλήνιο για να εκφράσει την οργή του.
Να σημειώσουμε μια εντελώς δευτερεύουσα πλευρά:
Όταν θα διαβαστεί αυτό το θέμα για την τραγωδία στα Τέμπη στην 1
η και 3η σελίδα μετά από μια δεκαετία θα πρέπει ο αναγνώστης της «Πανηπειρωτικής» να μπεί στο διαδίκτυο – ή να πάει στην εθνική βιβλιοθήκη για να βρει τα σχετικά δημοσιεύματα – για να καταλάβει σε τι αναφέρεται.
Ένα θέμα πρέπει να προσφέρει πληρότητα στην ενημέρωση. Ούτε μια λέξη και ούτε μια φωτογραφία απ’ τις μεγαλειώδεις και πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Και ούτε λέξη για το γεγονός ότι το ψήφισμα της ΠΣΕ εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ το ΔΣ της Συνομοσπονδίας.
Καταλαβαίνετε τι προσφέρει σε ένα μηνιάτικο έντυπο ένας τέτοιος τρόπος παρουσίασης.
Το κείμενο για τα τρία χρόνια της επανέκδοσης της «Πανηπειρωτικής» δεν τέθηκε υπόψη της Συντακτικής Επιτροπής. Απλά αναγγέλθηκε ως τίτλος (θέμα) στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής στις 3.4.2023, χωρίς να ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση.

Στο πρώτο σχέδιο της εφημερίδας το κείμενο για την επανέκδοση της «Πανηπειρωτικής» έφερε την υπογραφή «Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Συντακτική Ομάδα». Το δεύτερο σχέδιο έχει υπογραφή «Συντακτική Ομάδα». Το πρώτο κείμενο ήταν για τη συγκέντρωση έξω απ’ τη Βουλή και το δεύτερο κείμενο για το υπόμνημα που κατέθεσαν οι πέντε Ομοσπονδίες.
Ποιοί αποτελούν αυτή τη Συντακτική Ομάδα και τι εκπροσωπούν; Έχει γνώση το ΔΣ της ΠΣΕ, περί αυτής της Συντακτικής Ομάδας;
Πρέπει να ενοποιηθούν τα θέματα για τον εκλιπόντα δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. Δηλαδή να μεταφερθεί απ’ την 3
η σελίδα το θέμα «ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις» στην 14 σελίδα.
Είναι προσβολή για τον αείμνηστο Στέλιο Μπέλλο – αλλά και για τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΣΕ Κ. Αλεξίου- το πέταγμα του κειμένου στον πάτο μιας σελίδας.
Πρέπει να γίνει ένα μονόστηλο στη σελίδα. Χωράει μαζί με τον Ελισάφ.

Φίμωτρο στην τρανή λαλιά της Ηπείρου!
Ο μέγας σφαγιασμός στον ενημερωτικό ρόλο της «Πανηπειρωτικής» έγινε, όπως φαίνεται και στην επιστολή, στην κάλυψη της Γενικής Συνέλευσης της ΠΣΕ.
Ωστόσο είναι αποκαλυπτική και η λογοκρισία στο ρεπορτάζ για τη διαμαρτυρία των πέντε Ομοσπονδιών στη Βουλή. Αυτό φαίνεται απ’ το ρεπορτάζ που ετοιμάστηκε –και συνοδεύτηκε από οχτώ φωτογραφίες- και εκείνο που τελικά δημοσιεύτηκε.
Το ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ» και τίτλο «Τρανή λαλιά για τα έρημα χωριά στην Ήπειρο» που έστειλε ο Γ. Μουσγάς είναι το παρακάτω:
Με μαχητική παρουσία εκατοντάδες απόδημοι ηπειρώτες απ’ το Λεκανοπέδιο Αττικής συγκεντρώθηκαν έξω απ’ τη Βουλή το απόγευμα της 15
η Φεβρουαρίου 2023. Με απλωμένα τα πανό τους παρέμειναν εκεί τρείς ώρες μέσα στο κρύο εκφράζοντας την απόφασή τους να διεκδικήσουν μέτρα που θα σταματήσουν την ερήμωση και θα ανατάξουν τα χωριά της Ηπείρου.
Τη συγκέντρωση οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζινών Άρτας, Τζουμερκιωτών και φορείς της ηπειρώτικης αποδημίας απ’ το Λεκανοπέδιο Αττικής. Την ίδια ώρα της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών μπήκε στη Βουλή και παρέδωσε το υπόμνημα στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και εκπροσώπους κομμάτων.
Το υπόμνημα –παρουσιάστηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Πανηπειρωτικής»- καταχωρήθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου 802 της 15.2.2023 στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής. Απευθύνεται –εκτός απ’ τον πρόεδρο της Βουλής- στους προέδρους των κομμάτων της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. 

Ορόσημο στο ημερολόγιο του Ηπειρώτη
Με τίτλο «Η Ηπειρωτική αποδημία μίλησε!» οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Κώστας Στεργίου (Καλαμά), Μιχαήλ Μαρτσέκης (Κόνιτσας), Νίκος Παπαθανασίου (Μουργκάνας), Γιώργος Μανιώτης (Ραδοβιζινών Άρτας) και Χρήστος Γκατζόγιας (Τζουμερκιωτών) εξέδωσαν στις 16.2.2023 την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 σημειώθηκε στο συλλογικό ημερολόγιο του Ηπειρώτη σαν ένα σημαντικό ορόσημο. Εκατοντάδες συμπατριώτες από κάθε γωνιά της Ηπείρου αψήφησαν το κρύο, τη σύγχυση και τις υποχρεώσεις τους, πιάστηκαν αντάμα ενώνοντας τα χέρια και τις φωνές τους και στάθηκαν στο πλευρό των πέντε Ομοσπονδιών που εδώ και μήνες έχουν συντονιστεί και είναι ταγμένες σε έναν και μοναδικό σκοπό: να αναδείξουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας και να παλέψουν για λύσεις.
Τα χωριά μας ερήμωσαν. Η Ήπειρος σβήνει, αλλοιώνεται. Οι Ηπειρώτες, ντόπιοι και απόδημοι, στενάζουν.
Οι Ομοσπονδίες των απόδημων Ηπειρωτών από τον Καλαμά κι από την Κόνιτσα Ιωαννίνων, από τη Μουργκάνα Θεσπρωτίας, από τα Ραδοβίζια κι από τα Τζουμέρκα Άρτας, οργάνωσαν μια συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενώ την ίδια ώρα οι Πρόεδροί τους, Χ. Γκατζόγιας, Γ. Μανιώτης, Ν. Παπαθανασίου, Μ. Μαρτσέκης και Θ. Τσεκούρας (Αντιπρόεδρος), συνοδευόμενοι από δύο συμβούλους της Πανηπειρωτικής, τον Σωτήρη Κολιούση, Γενικό Γραμματέα και τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Β΄ Αντιπρόεδρο, υπέβαλαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και στους εκπροσώπους τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων: της ΝΔ Βασίλη Γιόγακα, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χρήστο Γκόγκα και του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη. Με τα υπόλοιπα κόμματα προγραμματίστηκαν συναντήσεις για το ερχόμενο διάστημα.
   Παράλληλα με την επίδοση, έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των ζητημάτων, δηλώθηκε ξεκάθαρα η ανάγκη για άμεση στροφή της κρατικής πολιτικής ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του μαρασμού των χωριών μας, ενώ προτάθηκαν λύσεις και μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα. Κυρίαρχα στις συζητήσεις, ήταν φυσικά τα ζητήματα των υποδομών (δρόμοι, δίκτυα), των υπηρεσιών υγείας, των κλειστών σχολικών μονάδων και των ανύπαρκτων επαγγελματικών επιλογών.
Οι Ομοσπονδίες μας, οι Σύλλογοι και οι Αδελφότητές μας με τα μέλη τους, μαζί με όλους τους Ηπειρώτες που πονάμε τον τόπο μας, θα συνεχίσουμε ενωμένοι και δυναμικά τις διεκδικήσεις μέχρι να δούμε πράξεις και όχι υποσχέσεις. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και λογικά. Είμαστε αποφασισμένοι, συσπειρώνοντας όλους τους Ηπειρώτικους φορείς, να δώσουμε αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε».

Ασέβεια στις Ομοσπονδίες Μουργκάνας και Κόνιτσας
  Με βάση το Δελτίο Τύπου που έστειλε η Ομοσπονδίας Μουργκάνας για την εκδήλωση της κοπής της πίτας, ο Γ. Μουσγάς συνέταξε το παρακάτω κείμενο με υπέρτιτλο «ΠΙΤΑ ’23» ΟΜΟΠΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ και τίτλο: «Σταθμός στη 40χρονη δράση»:
Στον απόηχο της ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της δυναμικής παρουσίας των ηπειρωτών έξω απ’ τη Βουλή (15.2.2023), η Ομοσπονδία Μουργκάνας έκοψε την πίτα για το 2023 στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Η εκδήλωση έγινε στα κατάμεστα, από κόσμο, γραφεία της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με ηπειρώτικη μουσική και τραγούδια και παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά του Δήμου Χρήστου.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο επανεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Παπαθανασίου παρουσίασε το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Αφού ευχήθηκε υγεία σε όλους ο Νίκος Παπαθανασίου υπογράμισε την ανάγκη για ενότητα για το καλό του τόπου μας και την επιβίωση των χωριών μας. Επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Πήγαμε στη Βουλή γιατί πρέπει να “εκμεταλλευτούμε” –εντός εισαγωγικών- τους πολιτικούς, καθώς αυτοί μας εκμεταλλεύονται-εκτός εισαγωγικών- για δεκαετίες». Τέλος ο Ν. Παπαθανασίου ανήγγειλε την προετοιμασία ειδικής εκδήλωσης για το γιορτασμό των 40 χρόνων της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.
Στη συνέχεια κλήθηκε να χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος επικέντρωσε στην αποτίμηση της συγκέντρωσης στη Βουλή. Αφού χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους ο
Μ. Μαρτσέκης είπε: «Θέλω να επισημάνω οτι η Ομοσπονδία Μουργκάνας, σε συνεργασία με τις άλλες τέσσερις Ομοσπονδίες των αποδήμων Ηπειρωτών, έκαναν μια βασική αρχή: Να προβάλλουν από κοινού τα προβλήματα της Ηπείρου και των κατοίκων της αλλά και των αποδήμων που μένουν σε άλλες πόλεις. Αυτά τα προβλήματα που μαστίζουν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες και οδήγησαν στην ερημοποίηση των χωριών. Τα περισσότερα χωριά, τα ορεινά κυρίως, ερημώνουν. Και καθώς ερημώνουν τα χωριά, δυστυχώς ερημώνουν και οι αδελφότητες. Η πληθυσμιακή ερήμωση στα χωριά οδηγεί και στην αραίωση των αδελφοτήτων μας. Πάν’ αντάμα αυτά. Έγινε όμως μια συγκέντρωση των Ομοσπονδιών στις 15 Φεβρουαρίου 2023, στην είσοδο της Βουλής. Οι πέντε Ομοσπονδίες πήραν πάνω τους το έργο να το μεταφέρουν στα κυβερνητικά όργανα και γενικά στο πολιτικό σύστημα, ώστε να είναι θέμα διαπολιτικό και όχι ενός κόμματος. Έγινε επίσκεψη σε όλα τα κόμματα και τέθηκαν τα προβλήματα. Ευελπιστώ ότι αυτό που ξεκίνησε τώρα θα συνεχιστεί. Το αποτέλεσμα θα το έχετε του χρόνου σαν και σήμερα. Και πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Γιατί πολλά από τα προβλήματα, χάρις σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, εάν οργανωθεί καλύτερα του χρόνου θα δώσει και απτά αποτελέσματα».
Στη συνέχεια ο Ν. Παπαθανασίου έκοψε τη πίτα, και με τη βοήθεια του Α΄ Αντιπροέδρου Ανυφαντή Πάνου πρόσφεραν από ένα κομμάτι σε κάθε Αδελφότητα και στην ΠΣΕ. Μετά ο τελετουργικό της κοπής της πίτας η έφορος Πολιτισμού και δασκάλα του χορευτικού της Ομοσπονδίας Μπότσαρη Βαρβάρα έδωσε το σήμα για χορό και γλέντι που κράτησε ως αργά. Επαιξε η κομπανία του Χρήστου Γκίτσιου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ): Ο Γενικός Γραμματέας Κολιούσης Σωτήρης, ο έφορος Δημ.Σχέσεων Κοντός Αντώνης, ο Ειδ. Γραμματέας Ευθυμίου Χριστόφορος και τα μέλη Βέλλης Γιάννης, Μουσγάς Γιώργος και Τζάκου Μαρίνα.
Παρευρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: Αθανασίου Γιώργος, Ανυφαντής Πάνος, Δήμος Γιώργος, Δήμος Χρήστος, Κανακόπουλος Δημήτρης
.