Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνει σήμερα το στερνό χαιρετισμό στο σημαίνον στέλεχος της, στον αγωνιστή Μουργκανιώτη Θωμά Σμπήτα. Αυτή η καρδιά που δεν γνώριζε κούραση όταν ήταν να δουλέψει για τον λαό, απόκαμε και σταμάτησε την Τετάρτη το μεσημέρι 6 του Νοέμβρη 2019.
Ο Θωμάς Σμπήτας γεννήθηκε την 1η Απρίλη του 1947, όταν είχαν ήδη φουντώσει οι διώξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τους δωσίλογους και κτιζόταν το κράτος της μισαλλοδοξίας. Ο πατέρας του Γιώργος αναγκάστηκε μαζί με τους συναγωνιστές του να πάρει πάλι το όπλο και να υπερασπιστεί τη ζωή τη δική του και της φαμίλιας του, την αξιοπρέπεια του τόπου και τη λευτεριά του λαού, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας. Έπεσε ένα χρόνο αργότερα στη μάχη της Μουργκάνας.
Ο Θωμάς πήρε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς. Στη φιλόξενη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας στο χωριό των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» βρήκε αγκαλιά και περίθαλψη. Γυρνώντας στην Ελλάδα, έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για την επιβίωση. Δούλευε, σπούδαζε, στρατεύτηκε στο λαϊκό-εργατικό κίνημα. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Αμέσως μετά τη δικτατορία, εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ.
Με το πτυχίο της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αναδείχθηκε Διευθυντής και προϊστάμενος των υπηρεσιών του Αρεταίειου Νοσοκομείου, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών για Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας υψηλών απαιτήσεων.
Ήταν από τα τέλη του 1974, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Θεσπρωτών σπουδαστών. Για πολλά χρόνια πρόεδρος της αδελφότητας του χωριού του Κωστάνας (Μηλέα) Φιλιατών. Οι συμπατριώτες του τον εξέλεξαν μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και στη συνέχεια πρόεδρος του ΔΣ. Επί προεδρίας Σμπήτα η Ομοσπονδία ανάπτυξε σημαντική δράση. Ντοκυμαντέρ για την Μουργκάνα του Στράτου Στασινού, CD με τα 16 λησμονημένα τραγούδια, έκδοση λαογραφίας, συνεχείς εκδηλώσεις στην Αθήνα και την Θεσπρωτία, δημιουργία του ιστότοπου και ολοκλήρωση των ιδιόκτητων γραφείων της Ομοσπονδίας. Δήμαρχοι Φιλιατών, Νομάρχες και περιφερειάρχες ένιωθαν την πίεση της Ομοσπονδίας για κάθε ενέργεια ή παράλειψη που είχε να κάνει με την περιοχή, πάντα από την πλευρά των συμφερόντων και των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.
Ο Θωμάς Σμπήτας, ενέτασσε τη δράση του στην Ομοσπονδία στη γενικότερη στην Ήπειρο, στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Ήταν στέλεχος της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης. Γενίκευε το ειδικό της περιοχής, εξειδίκευε τις ευρύτερες διαδικασίες και απόψεις.
Ο Θωμάς Σμπήτας θα είναι πάντα κοντά μας. Στα γλέντια και στις χαρές, στις διαδηλώσεις και στις συσκέψεις, παντού όπου οι απόδημοι Ηπειρώτες μάχονται, θα είναι παρών.